Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010

Άφραστον Θαύμα


«Ευθυμεί τις ? Ψαλλέτω» παραγγέλλει ο απόστολος Ιάκωβος. Έχοντας πλήρη επίγνωση της παραγγελιάς αυτής, το παπαδοπαίδι από την Καρωτή του Έβρου - ο μεγάλος δάσκαλος της παράδοσης- Χρόνης Αηδονίδης, με τη χαρά του ψαλτηριού να τον ακολουθεί ως στη κορυφαία στιγμή της καριέρας του και η μαθήτρια του στο παραδοσιακό τραγούδι και παιδιόθεν ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή, καταξιωμένη καιρό τώρα στις καρδιές μας και σε καλλιτεχνικά ώριμη διάσταση, τούτες τις μέρες της έμπλεες ορθόδοξης χαρμολύπης, αποδίδουν με κατάνυξη βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και έναν λαϊκό θρήνο της Μ. Εβδομάδας, στο νέο διπλό cd με τίτλο "Άφραστον Θαύμα" που κυκλοφορεί από την Legend (7/ΕΠΤΑ), στο οποίο συμμετέχει φιλικά ο πρωτοψάλτης και δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής Δημήτρης Βερύκιος.
Σημειώνει ο Χρόνη Αηδονίδης στο ένθετο του cd:
“Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε, για μία ακόμη φορά, να ηχογραφήσω βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί, απ’ όταν μάθαινα βυζαντινή μουσική κοντά στον ιερέα πατέρα μου. Το δημοτικό τραγούδι βέβαια που υπηρέτησα όλα αυτά τα -πενήντα και πλέον- χρόνια δεν είναι παρά η «δίδυμη αδελφή» της βυζαντινής μουσικής. Ως δίδυμες αδελφές αυτές οι δύο τέχνες έχουν σίγουρα πολλές ομοιότητες αλλά και κάποιες διαφορές. Η ουσία όμως είναι ότι είναι παιδιά της ίδιας μάνας: της ελληνικής μουσικής μας.
Φροντίδα και μέλημά μου, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης στις επόμενες γενιές αυτού του μουσικού θησαυρού. Γι’ αυτό χαίρομαι από καρδιάς που συνοδοιπόρος μου, και σε αυτό το έργο, είναι η Νεκταρία Καραντζή. Η σκέψη ότι η εκλεκτή μου μαθήτρια και πλέον συνεργάτιδα συνεχίζει το δικό μου έργο στην αλυσίδα της μακραίωνης ελληνικής μουσικής παράδοσης, με αναπαύει.

Ο διπλός αυτός δίσκος περιέχει επιλογές βυζαντινών εκκλησιαστικών μελών σε ανάμικτη σειρά, κυρίως από τα ψαλλόμενα της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά όχι μόνο, όπως και έναν πολύ γνωστό λαϊκό θρήνο της Μ. Παρασκευής. Έχουμε επίσης για μια ακόμη φορά, τη χαρά να μας συνοδεύει ο Πρωτοψάλτης, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, φιλόλογος και θεολόγος Δημήτρης Βερύκιος, τον οποίο από καρδιάς ευχαριστώ για την πολύτιμη υποστήριξη και βοήθειά του. Ευχαριστώ τέλος την εταιρεία και ιδιαίτερα τον παραγωγό μας Ηλία Μπενέτο, για την αμέριστη συμπαράστασή τους και την τόλμη τους να εκδίδουν, χωρίς ενδοιασμούς, σε αυτούς τους «εμπορικούς» καιρούς, τέτοιες μουσικές «αντιεμπορικές», πάντα όμως διαχρονικές και πολύτιμες και πάνω απ' όλα ακραιφνώς ελληνικές.
Ευχαριστώ κι εσάς όλους, που κρατάτε στα χέρια σας αυτό το άλμπουμ, για την αγάπη σας.
Χρόνης Αηδονίδης”
Το διπλό τούτο cd με το γενικό τίτλο "Άφραστον Θαύμα" περιλαμβάνει 29 βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και έναν λαϊκό θρήνο της Μ. Εβδομάδας.
Ξεχωρίζουν οι στιγμές που ο μεγάλος δάσκαλος της παράδοσης ψάλλει συγκλονιστικά ΕΞΕΔΥΣΑΝ ΜΕ και ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ, όπως επίσης συγκλονίζει, ακουμπά τις ψυχές και μας συνεπαίρνει, η Νεκταρία Καραντζή, ερμηνεύοντας -εν είδει αρχαίας τραγωδού- μαζί με τον Χρόνη Αηδονίδη το λαϊκό θρήνο της Μ. Εβδομάδας ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ. Πρέπει να επισημάνω εδώ και τις στιγμές του διπλού άλπουμ "Άφραστον Θαύμα" που η Νεκταρία Καραντζή Ψάλλει το ΑΛΛΑΛΑΞΑΤΕ ΤΩ ΚΥΡΙΩ, τα ΕΓΚΩΜΙΑ ή «Τερερίζει», με τέτοιο τρόπο που η γλυκύτητα, η προσήλωση στο τυπικό της Βυζαντινής υμνωδίας και η μεγαλόπρεπη σεμνοπρέπεια της, πρέπει αποτελέσουν πρότυπο για όσους ασχολούνται με το Ψαλτήρι και να καταστούν αντικείμενο σπουδής για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη ψαλτική τέχνη.
Το διπλό cd "Άφραστον Θαύμα" διατίθεται σε όλα τα καλά δισκοπωλεία και περιλαμβάνει :

ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΗΤΩ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΟΥ - Χρόνης Αηδονίδης
ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ - ΙΔΟΥ Ο ΝΥΜΦΙΟΣ - Χρόνης Αηδονίδης, Νεκταρία Καραντζή
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ - Χρόνης Αηδονίδης
ΤΟΝ ΝΥΜΦΩΝΑ ΣΟΥ ΒΛΕΠΩ - Νεκταρία Καραντζή
ΙΟΥΔΑΣ Ο ΔΟΛΙΟΣ - Χρόνης Αηδονίδης
ΚΥΡΙΕ, ΤΑ ΤΕΛΕΩΤΑΤΑ ΦΡΟΝΕΙΝ - Νεκταρία Καραντζή
ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΑ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ - Χρόνης Αηδονίδης
ΤΟΥ ΚΡΥΨΑΝΤΟΣ ΤΟ ΤΑΛΑΝΤΟΝ - Νεκταρία Καραντζή
ΟΤΕ ΟΙ ΕΝΔΟΞΟΙ ΜΑΘΗΤΑΙ - Δημήτριος Βερύκιος
Η ΠΟΡΝΗ ΕΝ ΚΛΑΥΘΜΩ - Νεκταρία Καραντζή
ΣΕ, ΤΟΝ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΥΙΟΝ - Χρόνης Αηδονίδης
Η ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΗ ΔΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΝ - Νεκταρία Καραντζή
ΠΑΡΗΛΘΕΝ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ - Χρόνης Αηδονίδης
ΔΥΟ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΑ ΕΠΟΙΗΣΕΝ - Νεκταρία Καραντζή
ΕΞΕΔΥΣΑΝ ΜΕ - Χρόνης Αηδονίδης
ΕΥΛΟΓΗΣΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ (Με τεριρέμ Μέλος Εμ. Χατζημάρκου) - Νεκταρία Καραντζή
ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ - Χρόνης Αηδονίδης
ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ - Χρόνης Αηδονίδης, Νεκταρία Καραντζή
ΕΓΚΩΜΙΑ - Νεκταρία Καραντζή
ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ ΒΛΕΠΟΥΣΑ - Χρόνης Αηδονίδης
ΚΑΝΟΝΑΣ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟΥ - Νεκταρία Καραντζή
ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ - Χρόνης Αηδονίδης
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΟΥ ΔΟΛΙΟΤΗΤΟΣ ΓΕΜΕΙ - Νεκταρία Καραντζή
ΕΙΣ ΤΟ ΜΝΗΜΑ ΣΕ ΕΠΕΖΗΤΗΣΕΝ - Χρόνης Αηδονίδης
ΑΛΛΑΛΑΞΑΤΕ ΤΩ ΚΥΡΙΩ - Νεκταρία Καραντζή
ΤΕΡΙΡΕΜ (πλ.β') - Νεκταρία Καραντζή
ΙΔΟΥ Η ΣΚΟΤΙΑ - Χρόνης Αηδονίδης
ΠΑΣΧΑ ΙΕΡΟΝ - Χρόνης Αηδονίδης
ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ ΛΑΜΠΡΥΝΘΩΜΕΝ ΛΑΟΙ - Δημήτριος Βερύκιος
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ - Χρόνης Αηδονίδης, Δημήτριος Βερύκιος, Νεκταρία Καραντζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: