Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009

Όταν οι δρόμοι συναντιούνται*

Στους χαλεπούς καιρούς της μουσικής αποχαύνωσης, με τα imitation ακούσματα μιας χρήσης, την κατευθυνόμενη απ’ τις μεγάλες δισκογραφικές σουξεδοποίηση αλλά και την αλλαλούμ αχαλίνωτη δισκοπειρατία, «Όταν οι δρόμοι συναντιούνται»…μια γνήσια μουσική ανάσα έρχεται να ταράξει ευχάριστα, τα λιμνάζοντα μουσικά μας πράγματα.
Από το «Μελωδικό καράβι», την δισκογραφική εταιρία μιας παρέας ανθρώπων που σκύβει με σεβασμό πάνω απ την ποιοτική ελληνική μουσική, ο καταξιωμένος δάσκαλος του Θρακιώτικου τραγουδιού και της παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης και η μαθήτριά του Νεκταρία Καρατζή κυκλοφόρησαν ένα διπλό cd με παραδοσιακά Θρακιώτικα τραγούδια και Βυζαντινούς ύμνους, με τον συμβολικό τίτλο «Όταν οι δρόμοι συναντιούνται».
Γιατί… «Όταν οι δρόμοι συναντιούνται», συναντιούνται, ο δάσκαλος με τη μαθήτρια, σε ένα συλλείτουργο Βυζάντειου μέλους και ήχου παραδοσιακού, σε διάσταση μέθεξης.
Γιατί… «Όταν οι δρόμοι συναντιούνται», συναντιούνται, ο ύμνος της καθ’ ημάς Ορθόδοξης Ανατολής με το τραγούδι της καθ΄ ημάς Ελληνικότατης παράδοσης, σαν σε εξωκλήσσειο πανηγύρι.
Γιατί… «Όταν οι δρόμοι συναντιούνται», συναντιούνται, τα πιο Ελληνικά είδη μουσικής (βυζαντινοί ύμνοι και παραδοσιακά τραγούδια) με την από αιώνων αναμενόμενη δικαίωση…. «Στη δουλειά αυτή συναντιούνται καταρχήν οι δρόμοι (δηλαδή οι ήχοι, όπως συνηθίζονται να ονομάζονται στη μουσική ορολογία) των παραδοσιακών τραγουδιών και της βυζαντινής μουσικής, δύο μουσικών με παράλληλη πορεία αιώνων. Ειδικά το παραδοσιακό θρακιώτικο τραγούδι και ιδιαίτερα εκείνο της Ανατολικής Θράκης είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με τους βυζαντινούς ήχους.
Πέραν όμως από αυτή τη συνάντηση των μουσικών δρόμων, στη δουλειά αυτή συναντιούνται και οι δρόμοι δύο γενεών, της παλαιότερης και της νεότερης, δηλαδή του κ. Χρόνη και της δικής μου», λέει σε ένα σημείωμα της η Νεκταρία Καρατζή.
Μια συνάντηση που όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Χρόνης Αηδονίδης στο σημείωμά του στο δίσκο: "όταν γίνεται με αφορμή την ανάδειξη του πλούτου της παραδοσιακής και της βυζαντινής μας μουσικής, έχει και τον ιδιαίτερο συμβολισμό ότι το έργο αυτό διάσωσης και προβολής της παράδοσης του τόπου μας, θα υπάρχει "ες αεί", μεταφερόμενο από γενιά σε γενιά". Ο Χρόνης Αηδονίδης, εδώ, στην κορυφαία στιγμή της καλλιτεχνικής του ωριμότητας, σαν λαμπαδηδρόμος της Παράδοσης, μεταδίδει τη φλόγα στο ΜΕΛΛΟΝ, δηλαδή στην αξιοζήλευτης σεμνότητας, καλλιτεχνικού ήθους και ταλέντου, Νεκταρία Καρατζή.
Στο πρώτο cd, ο Χρόνης Αηδονίδης, με τη ζεστή βελούδινη φωνή του και η μαθήτρια του, Νεκταρία Καραντζή, ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης (Ανατολικής, Βόρειας και Δυτικής) και της Μ. Ασίας, τόσο γνωστά (όπως το "Μαύρο μου χελιδόνι", "Κάτω στην άσπρη πέτρα", "Αρμένου γιος") όσο άγνωστα και ανέκδοτα έως τώρα (όπως "Αγάλι' αγάλια χτένι μου", "Ένας άγουρος", "Άναψε το φαναράκι"). Η επιλογή των τραγουδιών έγινε κατά τρόπο ώστε να αποδεικνύεται με σαφήνεια η άρρηκτη και άμεση συγγένεια της παραδοσιακής μας μουσικής με το άλλο κομμάτι της ελληνικής μας μουσικής παράδοσης, δηλαδή τους βυζαντινούς ήχους.
Το δεύτερο cd περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους, ερμηνευμένους και από τους δύο καλλιτέχνες. Για πρώτη φορά, μετά από πενήντα και πλέον χρόνια αφιερωμένα αποκλειστικά στο παραδοσιακό τραγούδι, ο μεγάλος μας τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης ηχογραφεί βυζαντινή μουσική, ενώ είναι και από τις ελάχιστες ξεχωριστές φορές που μια νέα γυναικεία παρουσία εμφανίζεται να ερμηνεύει βυζαντινούς ύμνους. Επίσης στο cd αυτό συμμετέχει φιλικά και ο καθηγητής και διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της
Στις κορυφαίες στιγμές του δίσκου, Ο Χρόνης Αηδονίδης ψάλλει με την βελούδινη φωνή του το δοξαστικό της Μεγάλης Παρασκευής «εξέδυσαν με…» και η Νεκταρία Καρατζή με την συγκλονιστικά ευαίσθητη φωνή της, αποδίδει σαν ιέρεια αρχαίου χορού το παραδοσιακό μοιρολόι του γάμου «Έβγα μάνη μ’» και κάνει τον ακροατή να διαισθάνεται την ελπίδα που διαφαίνεται για τον Ελληνικό μουσικό ήχο.
Η διανομή του διπλού cd «Όταν οι δρόμοι συναντιούνται», γίνεται από την εταιρία sony και πωλείται από όλα τα καλά δισκοπωλεία. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι τα έσοδα του διπλού cd, ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καρατζή , θα τα διαθέσουν για έναν πολύ Ιερό σκοπό.

*Πρωτοδημοσιεύτηκε στις πάλαι ποτέ istoselides.gr

1 σχόλιο:

Maria T είπε...

Δεν τους γνωρίζω..όμως η περιγραφή σας σε παρακινεί στην αγορά του δίσκου...
μπράβο