Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ*

Δεν είμαι κριτικός μουσικής τέχνης και οι γνώσεις μου γύρω από την βυζαντινή μουσική είναι περιορισμένες…
απ’ το Πάσχα όμως του 2005, που παρακολούθησα στην ΕΡΤ την τηλεοπτική σειρά ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ, κάθε φορά που γίνεται αναφορά στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο νους μου πρώτα πλημμυρίζει απ’ τον απόηχο των Εγκωμίων αυτής της σειράς που γλυκύτατα απέδωσαν ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καρατζή -Αι γενναιαί πάσαι- κι ύστερα πάει σε Επιτάφια και Πάσχα των παιδικών μου χρόνων.
Τους ύμνους αυτής της σειράς κι έναν λαϊκό θρήνο της Μεγάλης Παρασκευής, περιλαμβάνει ένα νέο cd που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους αποδίδουν, όπως και στην τηλεοπτική σειρά, ο Χρόνης Αηδονίδης, και η Νεκταρία Καρατζή και με φιλική συμμετοχή του Δημήτρη Βερύκιου.
Η βαθειά ανθρώπινη και αγγελικά βελούδινη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη συναντά τον Νυμφίο, και μας κοινωνεί το Θείο Πάθος, ενώ η γλυκύτατα «εν επιγνώσει» σημειολογική απόδοση από τη Νεκταρία Καρατζή των ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδος, αλλά και του λαϊκού θρήνου «Σήμερα μαύρος ουρανός…», μας παραπέμπει στις Βυζάντειες υμνολογίες των Παθών, καθώς και στης λαϊκής μας παράδοσης την προσέγγιση του Θείου Πάθους.
Σίγουρα, η συλλογή ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ δεν απευθύνεται μόνο σε βαθειά θρησκευόμενους και λάτρεις εκκλησιαστικών ύμνων, αλλά και στον καθένα που διαθέτει την όποια μουσική συλλογή, που θέλει να θεωρείται αξιόλογη.
Το cd «ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ» διατίθεται:
1. Στα βιβλιοπωλεία της Αποστολικής Διακονίας:* Αθήνα (Δραγατσανίου 2 – πλ. Κλαυθμώνος) τηλ. 210 3228637, fax 210 3310977 * Θεσσαλονίκη (Εθν. Αμύνης 9α ) τηλ. 2310 275126 fax 2310 278559* Πάτρα (Ρήγα Φεραίου 143 και Φιλοποίμενος) τηλ & fax 2610 2231102. Στα δισκοπωλεία METROPOLIS (http://www.metropolis.gr/katasti.htm)[Πανεπιστημίου, Κολωνάκι, Πειραιά, Αεροδρόμιο, Χαλάνδρι, Ηράκλειο]3. Μέσω ηλεκτρονικής παραγγελίας από το site ττης Αποστολικής Διακονίας: http://www.apostoliki-diakonia.gr/

*Πρωτοδημοσιεύτηκε στο aiolos.net και στις πάλαι ποτέ istoselides.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: